Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záchůdek dejte na nějaké klidné a tiché místo. Kočky mají rády klid a pokud byste záchod dali na nějaké hodně frekventované místo, nebo vedle hlučné pračky, kocouř by tam pak nechtěl chodit a to by byl průůůůšvih.

Stelivo
Nejlépe nějaké hrudkující (Benko, Bio stelivo), v obchodě vám jistě poradí. Hrudkující má tu výhodu, že z výkalů vytvoří hrudku, kterou jednoduše vyjmete a zbytek steliva zůstává čistý. Nehrudkující stelivo je potřeba vysypávat celé častěji. Vždy je lepší nasypat vyšší vrstvu steliva. To pak lépe a rychleji absorbuje a výkaly se tak nedostanou až přímo na dno záchůdku.

ZáchůdekV poslední době se objevilo "zázračné stelivo", které je vytvořeno z bílých nebo z bílomodrých kuliček, které moč a její pach absolutně pohlcují. Po použití se zbarví dožluta a zůstávají sypké a připravené k dalšímu použití. Nemusí se nic čistit ani vybírat hrudky. Obecně jeden sáček by měl stačit jedné kočce na jeden měsíc. S počtem koček se počet sáčků zvyšuje.

Čištění
Záchůdek bychom měli čistit (vybírat použité stelivo) tak často, jak jen to jde, minimálně jednou denně. Kočičky jsou totiž strašně čistotné a do špinavého a zapáchajícího záchůdku by nemusely pak chtít chodit. Podestýlku můžete také provonět sypkým "Deolitem", který kočkám voní a vlastně nám lidem taky. Tím, že záchůdek budeme čistit často a pravidelně, předejdeme hlavně zápachu a tvorbě choroboplodných zárodků, a to že máte doma kocouře pak podle pachu ani nikdo nepozná.

Tipy
Je dobré čistit záchůdek vždy ráno, po vykonání potřeby a pak večer. Často se stává, že ráno uklídíte znečištěný záchůdek ještě z předešlého večera, odejdete do práce a už nevíte, že jen co jste zavřeli dveře, váš miláček šupky do čistého záchůdku a hromádka je nanovo. Celý den má pak záchůdek použitý a moc se mu do něj nechce a asi se mu to ani nijak zvlášť nelíbí.

Jak na to? Až záchůdek uklídíte, počkejte chvilku. Váš mazel si ho přijde zkontrolovat a s největší pravděpodobností ho i použije. Vy ho znovu ukliďte a tak budete mít jistotu, že je o vše na celý den dobře postaráno. Když přijdete z práce uděljete to samé. Vyhnete se nemilým překvapením. Náš Ringo nám dokonce přijde oznámit hlasitým mňouknutím, že záchůdek použil a že bychom ho měli uklidit. Prostě si už na to takhle zvykl. A my jsme rádi, je to přece náš mazel :-)

Jak kočky záchůdky používají?
Obecně platí, že čím více koček máte, tím se počet záchůdku zvyšuje. Na každou kočku by jste měli mít jeden záchůdek. Neznamená to však, že každá si zabere jeden. Většinou to bývá tak, že se jde prostě tam, kde je to čistší a všechny kočky používají všechny záchůdky. Někdy to mívají rozdělené. Do jednoho chodí močit a do druhého dělat hromádky. Je to velice různé a v každé domácnosti jiné. Záleží na nich, jak si to zařídí.

Jsou výkaly nebezpečné?
Měli byste vědět, že výkaly se stávají nakažlivými asi až po 36 hodinách (pokud v nich nějaké bakterie jsou).

Jak často dezinfikovat?
Záchůdek by se měl také jednou za čas úplně vyčistit, tzn. vybrat veškeré dosavadní stelivo, záchůdek dobře vymýt a vydezinfikovat a pak nasypat čerstvé stelivo. Knihy tvrdí, že toto by se mělo provádět každý týden, ale myslím, že jednou nebo dvakrát měsíčně to stačí (pokud mluvíme o hrudkujícím stelivu). Může se také stát, že kocouř pak na záchůdek nebude chtít chodit, protože už z něj nebude cítit svůj vlastní pach a pach dezinfekce mu bude vadit. V tom případě někdo doporučuje vložit do záchůdku nějaké staré výkaly, ale já to vždy řeším sypkým Deolitem - ten voní tak krásně, že našeho kocouře dokonce přiláká a i ve vydezinfikovaném záchůdku se mu líbí.

Budete potřebovat zvláštní odpadkový koš, kam budete použité stelivo vyhazovat (samozřejmě nejlépe do igelitového pytle). Ten se musí také pravidelně čistit. Doporučuji do něj vložit gelový osvěžovač vzduchu s citrusou vůní - pohltí koncentrovaný zápach a pro vás čištění záchůdku nebude tolik nepříjemné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

writing an essay powerpoint c55yyx

GregoryGoppy,5. 4. 2023 5:59


Amazing forum posts, Kudos.
reflective essay on writing https://englishessayhelp.com what is the best college essay editing service https://writingpaperforme.com

What causes high blood pressure

Atoopthymmex,7. 10. 2018 17:25

Torsion bras de quelqu'un est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/trouver-du-cialis-sur-le-net/

TAŠKA ČI PŘEPRAVKA?

Adéla,10. 1. 2009 18:45

Ctěla bych se zeptat jestli je lepší přepravka či taška pro kočky, děkuji moc.

Re: TAŠKA ČI PŘEPRAVKA?

Sabča,20. 2. 2017 14:42

Řekla bych, že taška:) Kočička se v tom podle mě cítí lépe. Ale zase je drahá.. Ale ani přepravka není zlá.
Já bych ze začátku pořídila přepravku a pak tašku, to jde o to jak si číča zvykne;)

Re: Re: TAŠKA ČI PŘEPRAVKA?

Sabča,20. 2. 2017 14:45

Aha...teď jsem se podívala kdy komentář byl vydán:D
V roce 2009:) tak to už nepomůžu:) Napiše co jste si koupila jestli tašku či přepravku;) Děkuji.

Jak tam dostat cicinu :o)

David,1. 4. 2009 16:26

Zdravim, chci se zeptat, jestli kdyz jste poridily kryty zachudek, jestli Vase cicina zacala pouzivat tento zachudek bezproblemu? Ja uz nevim co mam delat, vyzkouseli jsme snad vsechno, ale Nase ciciny ho nechteji pouzivat.( 1) nejprve jsme nechali i puvodni odkryty zachod,ale vybiraly si pouze tento. 2) nechali jsme otevrene viko u kryteho zachudku,ale i presto ho nepouzivaly. 3) zkusili jsme odstranit odkryty zachod a nechat pouze kryty a to byl konec!!! Na zachudek proste nesly a udelaly potrebu kde chtely :o(( 4) pokouseli jsme se jim ukazat ze se da viko otevrit :o) .. vsechno marne.) stelivo taky pouzivame lepsi - bile hrudkujici (krystalove stelivo) ale bez vysledku. Uz si nevime rady !!! Dekuji za odpoved. D.

Re: Jak tam dostat cicinu :o)

j,1. 10. 2012 6:29

ono jak tam jsou ty dvyřka tak ona tam bude lezt a zvikne si tam.

h

ahoj,1. 10. 2012 6:27

husty

dan

mašek,10. 2. 2011 11:48

hustý.