Jdi na obsah Jdi na menu
 


Thajská kočka

15. 3. 2008

Thajská kočka

Původ.

 Jelikož se u thajských koček jedná v podstatě o kočky siamské,které teprve v posledních desetiletích 20. století obdržely vlastní označení plemene,sdílejí obě chovné varianty samozřejmě stejnou minulost.První zmínka o těchto kočkách se zřejmě nachází v Thajské národní knihovně v Bangkoku.Jedna kapitola popisuje světlou kočku s tmavými znaky na ocase,tlapkách a uších.Možná je to skutečně první popis siamské kočky.

Povaha.

Thajské kočky jsou považovány za vysloveně přítulné a orientované na člověka.Dovedou si dobýt vaše srdce svým neodolatelným šarmem,hlasitým předením a nadmíru bouřlivým temperamentem.Výrazná inteligence,přátelskost a hovornost jsou další povahové znaky,které milovníci tohoto plemene obzvlášť vyzdvihují.Thajské kočky jsou velmi společenské a nerady stojí stranou.Milují život ve smečce a i s jinými domácími zvířaty dobře vycházejí.

Typ.

Thajské kočky jsou stavěny celkově robustněji než kočky siamské,ale přesto jsou elegantní a v žádném případě nepůsobí neohrabaně.Vyvážené zaoblené proporce a silné svalstvo jim propůjčují atletickou stavbu těla.Obzvláště výrazný je jejich zakulacený tvar hlavy.
Srst thajské kočky by měla být pevná,hladká a přiléhavá,ale nikoli zplihlá.Není tak jemná jako srst kočky siamské a má trochu více podsady.Thajské kočky existují v několika atraktivních barevných odstínech.Rozdělení barev musí být stejnoměrné.Nejznámější barevnou varietou v chovu thajských koček je seal-point.Zajímavostí jistě je i to,že koťata thajských koček se rodí sněhobílá a např.seal-point se dá rozeznat až po šesti dnech.

Zdraví.

Thajské kočky jsou považovány za vysloveně zdravé plemeno,které se dožívá vysokého věku.Průměrná statistika uvádí délku života 15-20 let.

Pro koho jsou štíhlé a křehké moderní siamky příliš gracilní,toho určitě potěší kompaktnější thajský typ.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

write essay for you m31tdv

GregoryGoppy,5. 4. 2023 4:08


Whoa plenty of superb info.
do all colleges require essays https://helpwritingdissertation.com community service essays https://essaywritingserviceahrefs.com