Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barmská kočka

16. 3. 2008

Historie.

barmská kočkaBarmské kočky pocházejí skutečně z Barmy,odkud si první exemplář přivezl americký lékař dr.Thompson v roce 1930 do USA.Tam proběhlo genetické testování a prošlechťování barmských koček a vedlo k uznání nového plemene.

Charakter a temperament.

Mají tišší hlas než kočky siamské,ale jejich povaha je v mnoha ohledech podobná.Barmské kočky nebývají rády dlouho samy bez společnosti,ale jejich společníkem nemusí vždy být člověk.Nelze popřít,že je to plemeno náročné,a jsou rády pokládány za členy rodiny.

Typ a standardní rysy.

Je to středně velké,statné a svalnaté plemeno.Hlava by měla mít oblou klenbu z profilu i zepředu a středně velké uši posazené daleko od sebe.Nos by měl mít zřetelný zlom a brada by měla být silná a pevná. Oči by měly mít mandlový tvar,a mají mít libovolný odstín zelenožluté barvy.Ocas by měl být úměrný délce těla.Koťata mohou být na nohou mírně pruhovaná ,což je u dospělého jedince považováno za závadu.

Barvy kožichu.

Hnědá: Hnědá barmská kočka má mít tmavou,stejnoměrně teple hnědou barvu kožichu.Kožich může ve spodní části těla přecházet v poněkud světlejší barvu. Kůže na polštářcích tlapek a na nose má být tmavě hnědá. Modrá: Modrá Barmská kočka je měkce stříbřitě šedá.I zde je povolen přechod do světlejšího vybarvení na spodní části těla.Kůže na polštářcích tlapek a na nose má být šedá.
Čokoládová: V tomto případě se žádá teplá,mléčně čokoládová barva,přičemž tvář nohy a ocas mohou být poněkud tmavší.Kůže na nose a na tlapkach má mít čokoládově hnědou barvu.
Lila: Má být odstínem světlé holubí šedi,a má-li být dokonalá,musí být lehce narůžovělá.Kůže na polštářcích tlapek má být levandulově růžová.
Červená: Sytě oranžová je nejlepší popis barvy červené Barmské kočky.Kůže na nose a polštářcích tlapek by měla být růžová.
Krémová: Krémová barmská kočka má světlou krémovou barvu místy s tmavším odstínem a s výrazným "pudrováním" kolem uší a hlavy.Kůže na nose a na tlapkach je světlé růžová.
Hnědě želvovinová: U této barvy je vyžadována směs hnědé,červené a krémové barvy.Kůže na tlapkach a na nose má byt kombinací hnědé nebo růžové nebo obou.
Modře želvovinová: Má to být kombinace modré a krémové barvy.Tlapky a kůže na nose by měly být stejné barvy.
Čokoládově želvovinová: Je to směs čokoládové a krémové.Kůže na tlapkach a nose má mít stejnou barvu.
Lila želvovinová: Lila a krémový kožich a Kůže na tlapkach a nose jsou barvou holubí šedi.

Výhody.

  • Velmi láskyplná.

  • Snadná údržba.

  • Vhodná k dětem a k jiným zvířatům,nevadí jí hlučná domácnost.

  • Je společenská a citlivá na nálady a pocity svého majitele.

  • Hravá.

Nevýhody:

  • Nerada zůstává sama bez společnosti.

  • Náročná: vyžaduje spoustu vašeho času a pozornosti.

  • Od časů Houdiniho je největším mistrem úniků.Pokud to jde,mějte ji zavřenou.

  • Je příliš důvěřivá,takže pokud není vycvičena,je tu riziko zcizení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

palec dolů

Anonymka,16. 4. 2011 6:30

ty obrazky njedou videt humus