Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nebezpečné věci pro kočičku

15. 3. 2008

Nebezpečí číhá doma

aneb kocouř neví fšecko


Možná se to tak ani nezdá, ale největší nebezpečí na vašeho kocouře číhá doma v podobě věcí, o kterých ani nevíte, že by vašemu miláčkovi mohly nějak ublížit.

Podíváme se teď spolu na věci nebo situace, které mohou být doma nebezpečné, a to zvláště pro malé kotě:

Nábytek:
Dávejte pozor, aby všechny zásuvky a skříně byly vždy zavřené. Kotě rádo leze všude a mohlo by v nějaké skříni zůstat zavřené, anebo by si mohlo poranit tlapku o otevřenou zásuvku, pokud by se do ní snažilo vlézt.

Odstraňte veškeré malé předměty a věci vám drahé z dosahu kotěte, protože jinak by se staly jeho hračkou. Mohlo by se poranit, něco spolknout anebo něco zničit.

Z psacího stolu odstraňte veškeré malé nebo ostré předměty (kancelářské sponky, struny, mince, stužky, provázky a gumičky). Kotě by je mohlo spolknout.

Koupelna:
Vaše kotě se určitě bude snažit vlézt do vany, umyvadla a do záchodu, protože voda je tak lákavá. Nejlepším opatřením je mít vždy toaletu zavřenou, protože, tak se tam váš kocouř nedostane. Toaleta je jedním z nejnebezpečnějších míst, protože pokud by tam kotě spadlo, jen těžko by se dostávalo ven.

Pračka, sušička
Vždy když perete, přesvědčte se, že součástí prádla náhodou není váš kocouř. Rádi lezou kam nemají a i přes to, že nějaká kočka prý údajně prací cyklus přežila, nedoporučuji se na to spoléhat.



Kuchyně:
Odstraňte z dosahu všechny nože, nůžky a další ostré předměty, o které by se váš kocouř mohl zranit.

Igelitové pytle na odpadky, igelitové tašky a různé pytlíky by měly být také z dosahu. Kotě by si do nich mohlo vlézt a zadusit se.

Lednička, mrazák
Kočky do ledniček a mrazáků rády, je tam spousta vůní, které je lákají a které my lidé ani nevnímáme.

Odpadkový koš
Měli byste kotě hned od začátku učit, že odpadkový koš není nic pro něj. Takový kocouř si sám rád něco uloví, a je mu jedno, jestli je to zrovna z koše. Buďte proto neoblomní, nechcete mít přece odpadky poschovávané po celém bytě.

Sporák
Dávejte pozor, aby se váš kocouř neproducíroval po kuchyňské lince, a to speciálně po sporáku. Nejlepší bude, když ho od mala budete učit, že sporák je zakázané místo (a linka také – pokud si ho tam nepřejete).

Závěsy, přehozy, ubrusy a další dekorace
Tohle všechno jsou věci jako stvořené pro hraní. Vlní se, dá se za ně tahat, eventuelně na ně šplhat....jenomže takhle jsme si to my lidičkové nezařídili. Můžete takovou dekoraci omezit, záclony zkrátit, ubrusy vyřadit atd. Anebo můžete svého malého tygra naučit, že tohle tu není na hraní. Samozřejmě mu to musíte vynahradit jinak.

Kabely
Elektrické kabely k lampám a k různým elektrickým zařízením jsou velmi nebezpečné, protože koťata je často ráda okusují např. když jim rostou zoubky. Pro jejich bezpečnost je dobré je nějak zabezpečit tak, aby k nim kotě nemohlo (dát je pod koberec, nebo pořídit obal, který chrání všechny kabely najednou, pokud jich je víc pohromadě).

Okna
Je důležité, pokud bydlíte v bytě a ne v domku se zahradou, kde má kocouř volný výběh, abyste svá okna pečlivě zabezpečili. Kocouřové jsou velice zvídaví a stačí chvilka nepozornosti a vy budete běhat po sídlišti a shánět svoji kočku.

Do okna můžete vyrobit vložku ze síťoviny nebo z pletiva. Takové zabezpečení nabízí dnes i spousta firem. Na okně pak můžete svému kocouřovi udělat malou pozorovatelnu, z které bude moci sledovat dění na ulici. Určitě to ocení. Vždyť na ulici se děje tolik věcí. Uběhne mu tak rychleji čas.

Pokud máte okna vyklápěcí, musíte úhel vyklápění upravit tak, aby jím kočka nemohla prostrčit hlavu. Již mnohokrát se stalo, že kočka tolik toužila jít ven, že se vyšplhala až na vyklopené okno a snažila se dostat ven. Za oknem ale číhalo pletivo a tak chudinka uvízla mezi vyklopeným oknem a pletivem. Co následovalo, nebudu rozepisovat, v lepším případě ji majitel objevil a zachránil.

Pokud máte domek se zahradou a i přesto se bojíte svého kocouře pouštět ven, vůbec se vám nedivím. Ale i to se dá zařídit. Existuje jisté řešení plotu kolem celého pozemku tak, aby se kočka přes něj nemohla dostat. Konkrétnější popis můžete najít v odborné literatuře.

Čistící prostředky a další chemikálie
Měly by být dobře uschované v nějaké skříňce, do které kotě nemá přístup.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář