Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaké koťátko koupit?!

15. 3. 2008

jaké kotě  kupovat?
  • zdravé
  • odčervené
  • očkované
  • staré minimálně 10 týdnů, kotě od chovatele (SCHK) minimálně 13 týdnů

Než si kotě koupíte, pořádně si ho prohlédněte a osahejte. Koťátko nesmí mít žádný výtok z očí, nosu a uší. Výtok z očí je běžný pouze u koček se zkrácenou lebkou (perské a exotické), ale vždy musí být čirý, nehnisavý a pouze mírný. Uši musí být čisté, špinavé uši mohou znamenat přítomnost vnějších parazitů (ušní svrab). Zadeček musí být čistý bez známek průjmu. Srst musí být čistá a neslepená, kotě musí být dobře živené a hravé. Koťátko nesmí být hubené, nesmíme však zaměňovat štíhlou postavu orientálních plemen za hubenost. Hubené kočce jsou cítit obratle, kdežto orientální plemena, ač se nám mohou zdát hubená, jsou při prohmatání svalnatá a mají pevné a pružné tělo. Koťátko nesmí být apatické. Je možné, že se bude chovat jinak, než když není rušeno návštěvou, proto je vhodné pozorovat kotě delší dobu, nebo ho jít navštívit několikrát.

Kotě musí mít platný očkovací průkaz, kde je napsáno jeho jméno, pohlaví, barva srsti, v případě ušlechtilých koček též plemeno, a hlavně kdy bylo kotě očkováno. Nekupujte si kotě, které nebylo očkováno, vystavujete se tím riziku, že si koupíte nemocné zvíře, jehož léčení bude stát spoustu peněz.

Předpokladem zdravého kotěte je, že matka byla před nakrytím odčervená a je v příslušných intervalech očkována. Před očkováním se koťata odčervují, protože vnitřními parazity (škrkavkami) se mohou nakazit sáním mléka od matky. Kotě se odčervuje podle toho z jakých pochází podmínek (byla-li matka před nakrytím odčervena, žije-li kotě venku či v bytě atd.). Běžné je odčervovat koťata ve věku 6, 9 a 12 týdnů.

Očkovacích schémat je několik podle toho, které se používají vakcíny (výrobce, polyvalentní nebo monovalentní vakcína). Základní kotěcí vakcínou (panleukopenie - kočičí mor a rhinotracheitida - kočičí rýma) lze kotě očkovat nejdříve ve věku 8 týdnů, monovalentními vakcinami od věku 6ti týdnů. Kotě získává protilátky z mateřského mléka (v případě, že kočka byla očkována), jejichž množství se postupně snižuje a ve třech měsících prakticky vymizí. Proto je potřeba kočky přeočkovat vždy po stáří tří měsíců. A tím se dostáváme k tomu, jak staré kotě si vlastně pořídit.

Věk

Při odchodu do nového domova musí být kotě odčerveno a očkováno alespoň základní kotěcí vakcínou, což není dříve než ve věku 8 týdnů. Po očkování by kotě mělo zůstat asi 14 dní v domácnosti, kde se narodilo. Je to nutné pro dobré vytvoření imunity. Nekupujte si tedy kotě, které není odčervené a očkované a je mladší než 10 týdnů. V chovatelském řádu SCHK je povoleno prodávat koťata až ve stáří 13 týdnů. Pro správný fyzický i psychický vývoj kotěte je nutné, aby zůstalo co nejdéle u matky. Z mateřského mléka získává potřebné protilátky a matka učí kotě čistotě (používat kočičí záchůdek).

 

Brzké oddělení kotěte od matky může mít za následek špatný vývoj kotěte. Při jakékoliv změně prostředí je kotě náchylnejší k různým onemocněním, což může u malého a neočkovaného kotěte způsobit i jeho uhynutí. V lepším případě necháte několik set Kč na veterině za očkování a léčení kotěte. Kotě brzy oddělené od matky může být nečistotné a naučit ho používat kočičí záchůdek dá hodně práce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář