Jdi na obsah Jdi na menu
 


Péče o kastraci

28. 5. 2008

Převoz domů:

Kočku převážejte v kočičí přepravce nebo krabici, je to tak bezpečnější pro ní i pro Vás. Položte ji na bok a povytáhněte ji z tlamičky jazyk.

Dokud ještě není probuzená, přikryjte ji dekou nebo ručníkem, během narkózy by mohla prochladnout.

Doma:

Každá kočka se z narkózy probouzí jinak rychle, některá se probudí za dvě hodiny a některá může spát až do druhého dne. Dokud se neprobudí, držte ji v teple a klidu. Nepokládejte ji nikam nahoru, ale na zem, při probouzení by mohla spadnout a poranit se. Opět ji položte na bok a povytáhněte jí jazyk z tlamičky. Při probouzení může být kočička zmatená, může mňoukat a pletou se jí nohy, vše to souvisí s probouzením z narkózy, není to projev bolesti a brzy to odezní.

Nejvhodnější je, když po celou dobu rekonvalescence - to je jeden týden, zůstane kočka uvnitř a nechodí ven. Rána tak zůstane suchá a čistá a dobře se hojí. Venku také hrozí, že se někde zachytí za košilku a ublíží si.

Voda a krmení:

Vodu můžete kočce nabídnout až se úplně probudí, krmení až druhý den ráno. Dál ji krmte tak jak je zvyklá. Pokud nechce žrát, trochu ji rozmazlujte, dokud se neuzdraví.

Ošetřování rány a odstranění stehů:

Nejdůležitější pro hojení rány je, aby si ji kočka nelízala. Proto by měla mít celý týden na sobě neustále košilku, kterou od nás dostala po operaci. Obzvlášť důležité je to v domácnostech, kde je více koček, protože i ty ostatní se snaží ránu olizovat. Lízání rány může způsobit zanícení až úplné otevření operační rány! Ránu každý den kontrolujte. Pokud by rána otekla, zčervenala, nebo pokud by z ní něco vytékalo, ihned nám zavolejte!

Ránu po kastraci u koček šijeme podkožmím stehem vstřebatelným materiálem, takže není třeba stehy vyndávat, samy se v kůži rozpustí.

Léky:

Antibiotika (Shotapen) jsme dali kočce injekčně ještě před operací. Jsou to tzv. depotní antibiotika, jejichž účinek chrání kočku několik dní, takže už jí doma nemusíte žádná dávat.

Léky proti bolesti (Rimadyl) dostala kočka také injekčně před operací. Tato injekce účinkuje 24h. Další dva dny jí dávejte ráno a večer 1/4 tabletky Rimadylu 20. Pokud měla Vaše kočka v minulosti problémy s ledvinami, pak jí tento lék nedávejte! V žádném případě kočce nedávejte žádné lidské léky proti bolesti (Acylpirin, Brufen), mohou u koček způsobit vážné onemocnění!!!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Košilka

aaa,29. 4. 2012 11:38

Co to je košlka? To je ten obvaz?